Kebab jest jednym z najpopularniejszych dań typu fast food w Polsce i na świecie. Jest prosty, smaczny, pożywny, a do tego tani i wygodny w jedzeniu. Chociaż trudno znaleźć kogoś, kto nie kojarzy tego przysmaku, mało kto wie, skąd w ogóle pochodzi oraz dlaczego cieszy się takim powodzeniem. Przybliżamy nieco tę wyjątkową potrawę. Dowiedz się, jaka jest historia kebaba w Polsce!pobrany_plik_1.jpg 




Historia kebaba na Świecie i w Polsce


Historia kebaba najprawdopodobniej liczy już ponad tysiąc lat. W Europie danie to pojawiło się jednak dopiero na przełomie lat 60. i 70. Podobno pierwszym lokalem serwującym ten przysmak była restauracja w Berlinie albo Londynie. Przysmak największą popularność zdobył w ostatniej dekadzie XX wieku. 
Jak zaś wygląda historia kebaba w Polsce? Danie przywędrowało do nas z Niemiec. Pierwszym lokalem był słynny Kebab Sopocki, działający do dziś już od 1970 roku. To wówczas nasz kraj otworzył się na Zachód i przyjął od niego dużą część kultury kulinarnej, szczególnie tej w wydaniu „ulicznym”. Kebab jest więc jednym z tzw. gastronomicznych objawień upadku żelaznej kurtyny, gdyż pojawił się u nas właśnie na skutek transformacji społecznych. 


Początkowo danie to wzbudziło ogólny zachwyt, bo było smaczne, dość zdrowe, pożywne i niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy tym tanie. Urządzenia do kebaba były jednymi z najlepiej sprzedających się maszyn w polskiej gastronomii, a sam przysmak stał się hitem.