Warto jednak uściślić, co to jest kebab. W praktyce określenie to stosuje się w odniesieniu do aż ponad dwudziestu odmian tej potrawy, takich jak m.in. şiş kebabı, Adana kebabı czy İskender kebabı. W Polsce najpopularniejszą wersją jest turecki döner kebap (z tureckiego: „obracające się pieczone mięso”). 
Przysmak ma postać odpowiednio doprawionego i przyrządzonego mięsa, skrawanego z pionowego rożna. Jest podawany z surówkami warzywnymi i serem. Ze względu na preferencje Polaków (oraz wysokie ceny składników), zamiast tradycyjnej baraniny i sera owczego zwykle wykorzystuje się wołowinę oraz kurczaka z dodatkiem baraniny, a także sery z mleka krowiego. Całość podawana jest w bułce, macy, picie lub tortilli, z różnymi sosami.

Współcześnie granica tego, czym jest kebab, powoli się zaciera. Można spotkać najróżniejsze wariacje tego dania, w tym też wegetariańskie i wegańskie.

Domowy kebab (z kurczaka) – Smaki na talerzu